mandag 10. desember 2012

Luke 10 - Julekalender

Ja, jeg syns jo selvsagt det skulle hete Adventskalender, men det gjelder visst kun nedtellingskalendere man henger på veggen.

Nei, jeg tenker på tv-rutens julekalendere. Og siden jeg elsker adventstiden og forventningsstemningen, så er jeg jo selvsagt tilhenger av det. Selv om jeg altså syns det også skulle hete adventskalender. 
Det er jo som sagt ikke jul enda.

Den første favoritten, ja det var vel den første i sitt slag også, var jo selvsagt Jul i Skomakergata. Selv om jeg strengt tatt var konfirmert og burde forakte barne-tv, så elsket jeg Jens Petrus og Tøfflus, som alle små og store barn i Norge.

Etter det var det tamt og pedagogisk, bortsett fra rødnissefamilien i Amalies Jul, som nisset fra menneskefolk og spiste søtgrøt. Elsket dem, og nattasangen til nissungen!

Men ikke før i år har NrK klart å fenge denne barnslige voksne igjen, Julekongen er fryktelig sjarmerende, adventskoser meg med den hver dag. (selv om jeg får tannpine av én av skuespillerne..)

Regner med at den kommer i reprise i årene framover, nå som de har satt ned foten for flere Skomakergatarepriser...


Men derimellom kom noen fabelaktige julekalendere som i grunn var mest for voksne.


Jeg husker et julebord som ble satt på pause fordi alle ville se på The Julekalender. Og resten av kvelden ble det snakket nisseenglsk og danset støveldans. Bob, bob, bob, ikke sant...

Jeg hadde også stor sans for Julefergå, med Wenche som serverte sveler ombord på "Svelå", og de tre cubanerne som overlevde i en luftlomme i et skipsvrak på aqua fundamento, hvor de lengtet til aqua overflata. 
Men de er det visst bare jeg som husker...
Og for ikke å glemme Nissene på låven, tidenes reality-parodi, og tvnorges evige reprisekalender. 
Forresten, da den ble sendt på svensk tv trodde de at det var ekte reality... *fnis*


 
Men min absolutte favoritt, som jeg omsider har fått i adventsgave hos cdon, det er "Albert og Herberts Jul". 
I bittersøt fattigdom og stor julestemning sjarmerer de to svenskene meg like mye i dag som den gang da. Og det flommer av humor og kjærlighet. Jeg vil bo sammen med dem, og gifte meg med Hebbe lille og ha Albert som svigerpappa. 

Vel, alle fall i 20 minutter hver dag... :p

x

2 kommentarer:

 1. Jaaaaaa!!!!! Elsker Skomakergata i all sin prakt enda jeg :) Og så er Jul i Svingen en GOD nummer to, for den serien er også GENIAL!

  Herlig nostalgi, og Hebbelille e bærre herlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. ja jeg også, Skomakergata tror jeg blir neste års adventsgave fra cdon, for den kommer vel ikke på tv igjen. :o)

   Slett