søndag 9. desember 2012

Luke 9 - to lys for Advent


Føritia, da jeg var et forventningsfullt barn, så var det Advent helt til jula ringtes inn på julaften og adventstjerna ble tatt ned. 

Ok, den stjerne-tradisjonen har jeg vært med på å "sabotere", jeg døper adventstjerna om til julestjerne og lar en henge så lenge jula varer.
Og litt til...
 


Den gangen kom ingen nisser fram før lillejulaften, og skam den som tente juletreet for tidlig. Jeg husker følelsen av å stå opp tidlig julaften morgen og se julen ha slått ut i full blomst, med et magisk vakkert juletre som lyste i stua.
Ingen spiste ribbe før julaften, og kakeboksene med de syv sortene ble knapt prøvesmakt før julaften de heller.


Men på et eller annet tidspunkt druknet adventen i myevilhamer, med julemarsipan i september som første symptom. Nå er det ikke nok med julens overflod i Jula, nei en skal nytes mest mulig i lengst mulig tid, og det tjener selvsagt handelsstanden på. I mens taper vi adventens forventningsfulle stemning, for det er ikke noe å vente på lengre, jula er allerede her, og det gjør meg litt trist... Til og med Adventskalenderen har blitt Julekalender!

 
Med all respekt for de som velger å julepynte hjemmene sine ferdig lenge før lillejulaften:   

La Adventstiden Leve!


 I dag vi tenner adventslys nummer to

og teller ned til julen som snart er her


vi kjenner på forventningens glede og  ro


og håper julen blir fin for hver og især

 Adventsmelankoli... herregud, smitter jeg bikkja?
 x

6 kommentarer:

 1. Eni med deg.Syns alt kommer tidligere for hvert år i butikkene. Her i huset kommer ikke en eneste nisse fram før lillejulaften.Kor godt er det ikke å vaske å pynte med masse julenisser å juleblomster,pynt treet,å så sette seg ned når man er ferdig om kvelden med et glass vin å spille julesanger og bare kose seg på lillejulkvelden.

  SvarSlett
  Svar
  1. ja akkurat, den der lillejulaftenfeelingen blir jo også borte.. Nei, jeg vil heller ha en kortere jul med større stemning, enn en laaang jul som blir utvannet fordi den begynner for tidlig!

   Eller kanskje det er et alderstegn, vi tilhører nå den eldre generasjon som syns alt var så mye bedre før! :p

   Slett
 2. Heilt enig,dæ va beire før,læt dæ va jul når dæ ska va jul.Før besøkte jo folk herandre,ikke no længer,kun den aller aller nærmeste slækt å knapt nok dæ,tiæ ha førandræ se ja.

  SvarSlett
  Svar
  1. er vel ikke mulig å stoppe juleutviklingen i butikkene, så lenge de tjener penger på det.
   Og de får kose seg med adventsjulen de som liker det sånn, og så får vi kose oss med våre gamle juletradisjoner.
   Men julebesøking kan vi jo gjøre noe med! :o)

   Slett
 3. Her kommer en og en nisse fram fra 1. desember. Guttungen setter på en og en i nisselandsbyen, for der er det nissekonferanse på julekvelden. DA tennes lysene i husene der, ikke før. :-) Dette er en helt ny tradisjon da, for egentlig skal alle nisser vente til lille juleaften her og. Bare lille har enda, og landsbyen da, på et lite bord i kroken. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. jammen det blir jo som en adventskalender, så det er jo en fin tradisjon. Og ikke noe er bedre enn å gi et barn sin egen tradisjon, så jeg sier hurra for sånn nissing. :o)

   Slett